Benyeda János és ÉvaA Prophyl Kft. két ügyvezetője, tudományos vezetője és egyben tulajdonosa is egy állatorvos házaspár, Benyeda János és Benyeda Éva. Az Állatorvos-tudományi Egyetemen szerzett diplomája (Budapest, 1969.) után János virológiai kutatásokat folytatott az Egyetem Járványügyi és Mikrobiológiai Tanszékén sertések és csirkék enterális vírusos megbetegedései témakörében. Éva 1972-ben fejezte be tanulmányait, majd utána kutatói munkát folytatott első ízben a Állatgyógyászati Oltóanyag Ellenőrző Intézetben, majd a Magyar Tudományos Akadémia Állatorvos-tudományi Kutatóintézetében Budapesten. A '70-es évek végén a család egy dél-magyarországi kisvárosba, Mohácsra költözött.

E térségben a nagylétszámú baromfitenyésztés komoly lehetőségekkel és magas színvonallal rendelkezett. E hagyományokra és lehetőségekre alapozva hozta létre 1991-ben Éva és János a Prophyl Kft-t különös hangsúlyt fektetve az iparszerű baromfitenyésztésre és a nagyüzemi tojástermelésre. A cég tevékenységét a nagyipari baromfi integráció területén kezdte, ahol János klinikus-állatorvosként, míg Éva a diagnosztikai laboratórium vezetőjeként tevékenykedett.

 

Az elmúlt évtizedekben a Prophyl Kft. nagymértékben bővítette tevékenységi körét, ami jelenleg már a következő fő területeket fedi le:

• különböző állatorvosi oltóanyagok alapanyagainak termelése (pl.: sertéspestis lapinizált vírusa, baromfipestis La Sota vírus törzse)

• immunszérum iparszerű termelése (pl.: Derzsy betegség-elleni szérum)

• friss- és előkeltetett tojás iparszerű termelése az oltóanyag termelő ipar részére (SPF és vakcina tojás)

telepspecifikus vakcina gyártása állatgyógyászati készítmények és eszközök forgalmazása (gyógyszerek, eszközök és oltóanyagok)

• sokrétű szolgáltatás nyújtása Állatorvosi Szolgáltató Kutatás-fejlesztési Szervezetként (Veterinary CRO)

A cég a következő telephelyeken végzi tevékenységét:

SPF tojás termelési telepek - Olasz és Sátorhely-Újistálló

vakcina tojás termelés és keltető telep - Lippó (bérlemény) és Bezedek

• iroda és állatgyógyászati készítmény forgalmazó központ - Mohács

állatvizsgálati létesítmények - Immunolab: Bár és Dunaszekcső

• központi iroda, telepspecifikus vakcina gyártás és laboratóriumi egység - Mohács

 

Prophyl lépcsőház

 Tények a Prophyl Kft-ről:

• A Prophyl Kft a BIOVO Kft-vel közösen jelenleg (2016-ban) Európa legnagyobb SPF tojás termelő vállalkozása.

• Az SPF tojásokat saját gépjárművekkel szállítjuk a vakcinagyártókhoz és más felhasználókhoz Európa különböző országaiba (Spanyolország, Dánia stb.).

• Az SPF tojások termelése, a tevékenység felügyelete és a forgalmazás mind a Charles River Laboratories (USA) vállalattal való együttműködésben történik.

• Az egyedüli KKV Európában, amely képes engedélyezett biológiai termékek nagy állatokon végzendő vizsgálataira BSL 3-as szintű biológiai biztonsági körülmények között.

• Társintézmény illetve kapcsolódó partner az Európai Unió kutatási programjaiban (pl. RAPIDIA-FIELD Project) a fertőző betegségek leküzdése és a haszonállatok egészsége, életminőségük fokozása és jóléte érdekében.