BSL3

Nagy zártságú állattartó létesítmények

2011-ben a Prophyl Kft. felépítette nagy zártságú állattartó létesítményét azzal a céllal hogy különböző biológiai vizsgálatokat tudjon biztonságosan végezni nagy ragályozóképességű kórokozókkal is BSL 3-as biológiai biztonsági feltételek között. A létesítményben az állatok befogadására négy teljesen elkülönített állattér áll rendelkezésre, un. BSL 3 egységek. Minden egység alapterülete 16 m2 és az állatok elhelyezési módja igénytől függően lehet mélyalmos, rács padozatos, batéria rendszerű vagy ketreces. Az elszállásolt állatok különböző fajúak lehetnek (pl. csirke, sertés, kis kérődzők).

 

A belső terek kialakítása teljes mértékben követi a CDC (Centers for Disease Control and Preventions) „Biosafety in Microbiological and Biomedical Laboratories” (5th Edition) című irányelvében foglaltakat az állatorvosi jelentőségű kórokozókkal végzett tevékenységek vonatkozásában.

Ennek megfelelően a nagy zártságú állatterekbe való bejutás szigorúan szabályozott, az ajtók lezárhatóak. A személyzet átöltözése és a zuhanyzók lehetővé teszik a laboratóriumi ruházat elkülönítését az állatházi ruházattól.

A különböző anyagok, eszközök és berendezések bejutása a BSL 3-as térbe csak zsilipen keresztül, ködölő kamrán, dupla ajtós autoklávon vagy zuhanyon keresztül történhet. Az elhatárolt térből kikerülő összes hulladék csíramentesítése dupla ajtós autoklávon keresztül történik. BSL 3-as térben keletkező szennyvíz gyűjtése és csíramentesítése központi folyékony hulladék fertőtlenítő rendszerben történik. Az egész létesítmény hidrogén-peroxid köddel fertőtleníthető. A beépített ködképző berendezés elhelyezése lehetővé teszi a távolról való kezelést.

A BSL 3-as létesítmény független légbefúvó- és elszívó rendszerrel bír, mely irányított légáramlást és negatív nyomást biztosít az elhatárolt térben. Mind a be- mind kiáramló levegő HEPA szűrt.

Az építőanyagok gondos választása a létesítmény higiénikus és eredményes működését biztosítja. A padló-oldalfal találkozások a hatékony tisztíthatóság figyelembe vételével kerültek kialakításra. A padlófelületek vízzárók, ütés- és vízálló kialakításúak. A padozat kialakítása védelmet nyújt a forró folyadékok, vizelet és tisztítószerek káros hatásaival szemben is. Az összes felület sav-, lúg- és oldószerálló anyagból készült.

Tartalékrendszerek széles köre áll rendelkezésre a legfontosabb funkciók, mint a negatív nyomás és az irányított légáramlás, fenntartásának biztosítására. Ilyen módon a biológiai biztonsági követelményeknek folyamatosan eleget tudunk tenni. A cég alapelveinek fontos része az állatok jóllétének magas szintű biztosítása, figyelembe véve hogy az állatok nem természetes közegükben tartózkodnak. Emiatt a létesítmény úgy került kialakításra, hogy teljes mértékben megfeleljen a jogszabályi előírásoknak és szakmai irányelveknek.

A Prophyl Kft. elkötelezett az egészségvédelmi és biztonsági szabványok következetes betartásában és azok folyamatos fejlesztésében a vállalat vonatkozásában. Szabvány műveleti eljárásokkal, továbbképzéssel, minőségirányítással és folyamatos felügyelettel biztosítjuk a járványvédelmet, valamint a dolgozók és minden érintett biztonságát.