Vakcina tojás termelésA Prophyl Kft. főbb tevékenységei közé tartozik az ún. vakcinatojás előállítás is. Vakcinatojáson egy olyan – az SPF tojásnál alacsonyabb mentességi státuszú – terméket értünk, amelyet elsősorban a baromfi inaktivált vakcináinak előállítására használnak fel. A tojás ilyen irányú minősítésének kritériuma a termelő állomány Mycoplasma gallisepticum, Mycoplasma synoviae, valamint a közegészségügyi fontossággal bíró és a csirkékre fertőző Salmonella nemzetségbe tartozó kórokozóktól való mentességének fenntartása. A mentesség folyamatos ellenőrzését az Európai Gyógyszerkönyv vonatkozó fejezetében meghatározott időközönként és laboratóriumi módszereknek megfelelően kell végrehajtani. Ezen kívül természetesen szükség van a lehető legszigorúbb járványvédelmi intézkedések betartására, és az állományok rendszeres klinikai vizsgálatára. A nevelő és termelő ólak megfelelő technológiai kialakítása a termelés optimalizálása mellett a mikróbák elszaporodásának a lehetőségét is korlátozzák. Az állományok, a tojótyúkoknak ajánlott protokoll szerint, a nevelési, szükség szerint a tojásrakási időszakban is megfelelő immunizálásban részesülnek.

Vakcina tojás termelés

 

A tojástermelés a Bezedeken található telepünkön történik. A megtermelt tojások még az istálló épületén belül válogatásra, lámpázásra, mosásra/fertőtlenítésre kerülnek. Ezt követően a keltető épületében újbóli válogatást, lámpázást és osztályozást követően a megfelelő tojások igény szerinti 9-11 napos előkeltetése következik. A keltetőből kizárólag a megfelelő életképességű és fejlődési stádiumban lévő embrionált tojások kerülnek elszállításra. A rendeltetési helyre való szállítást saját, kizárólag erre a célra kialakított járművekkel végezzük, melyekben az időjárástól függetlenül tudjuk biztosítani az embriók minőségének megtartásához szükséges feltételeket.

 

Jelenleg Novogen White és Novogen Tinted genetikával dolgozunk, amely megfelelő minőségű és héjszilárdságú tojásokat termel. A bezedeki telep kapacitása 3 x 10 000 db tojó. A különböző munkafolyamatok egy telepen való integrálása, valamint a mosás technológiába illesztése a vevőnek beszállított embriók magas minőségét biztosítja. A felújított bezedeki telep 2016. áprilisi üzembe helyezése a kapacitás jelentős növelését is lehetővé tette, mivel - teljes kihasználtság esetén - akár heti 120 000 db embrionált tyúktojás is előállítható itt.